уторак, 28. децембар 2010.

projekat 365
Inspirisana filmom julie&julia ….mada pocela sam da citam i blog ( toplo preporucujem http://juliepowell.blogspot.com/)...
Da se vratim na temu, inspirisana idejom da istrajem u bilo cemu duže od 4 sata , zadajem sebi nemoguc zadatak….. A bliži se i nova godina (pravo vreme za pocetke:):):)) pa mi je ideja da svaki dan, ama baš svaki na ovo samo moje mesto ( primecujem da me niko I ne prati, ali nije ni vazno)stavim nesto lepo. Neke fine reči I misli, neku dobru muziku, da podelim sa sobom I to pismeno osvrt na svakodnevicu , nešto novo, može I nešto dosadno ….i jedno te isto…samo da je svaki dan!
Moj projekat za sada ima radni naziv 365
Nedavno sam posetila jedno neobično mesto sa sve nespojivom ekipom koja je zajednički došla da nauči tehnike disanja u cilju opuštanja. Naš učitelj kaže, osetite senzacije u telu i dišite u “džaji “ kad god osetite neprijatno uzbudjenje ili stres. Disanje u “džaji” - otkrivam tajnu to vam je jak udah kroz nos dok brojite do 4 i izdah takodje kroz nos dok brojite do 6 (by the way ovo me zadovoljstvo koštalo tričavih 6000 dinara)…. U petodnevnoj radionici bilo je I nekih teških pitanja , tipa - ko sam? šta sam ? gde sam? S vremena na vreme provuče se i poneka mudra priča sa sve onim monasima i nepostojećim likovima što se šetaju šumama I gorama , oni što su na hlebu i vodi, što se po snegu šetaju bosi i naravski nije im hladno jer su tehnikama disanja sebe doveli u stanje nirvane . U pričicama se uvek pojavi i neko magare, i riba što pravo iz vode uskače u tanjir…suština je da priče uvek imaju neku značajnu poruku. U jednom momentu proživljavate , zajedno sa učiteljem, ceo život u jednom dahu od rodjenja pa do smrti da biste zapravo shvatili da ste bezvremeni…..ko bond! james bond- the world is not enough .
Medjutim , kad zaboravim sve prateće situacije u kojima sam se našla za vreme trajanja radionice, kao npr. seansa koja traje oko sat vremena za koje vreme se sa diska (u čiji posed nećete doći- ne znam zašto ali mislim ni da lenonu nisu dali onda kad je bio u indiji) , čuje neki glas koji zapomaže na sanskritu……vraćam se na temu - ne mogu , a da ne priznam da me nije prijatno iznenadilo iskustvo koje sam podelila sa potpuno nepoznatim ljudima. Osim toga ne može se osporiti da filozofija na kojoj je disanje utemeljeno zapravo propagira univerzalne vrednosti, zdrav život i jedan krajnje opuštajući ritam u koji uplovite . Kod mene je radionica imala blagotvornno dejstvo i zaista sam uživala svih dana …pomenuću da je na potpuno suprotnom kraju grada , da su vremenske prilike bile mestimično do znatno zajebbb… I da me nije mrzelo da idem tamo svaki dan na šestosatnu terapiju. Umalo da zaboravim , jedva sam uspela da objasnim mom životnom saputniku da je moj izostanak od kuće sasvim opravdan.
I za kraj da začinim , sledeći nivo je radionica ćutanja . Ide se u neku planinu i ćuti se puna 3 dana. Ne znam kako ću izdržati , ali jedva čekam ….ps- poruka za mog D.- idem pa makar crkla :):):)

Нема коментара:

Постави коментар